kancionál píseň č. 929

Rozhovor dítěte s Jěžíšem přede mší svatou

11. 12. 2011 16:43
Rubrika: Rozjímání

Dítě: Pane Ježíši, vím, že jsi tady. Půjdu na mši a přišla jsem o chvilku dřív, tak jsem tady teďka s Tebou. Prosím, ať mi tyto chvilky nikdy nepřijdou dlouhé.

Ježíš: Díky, že jsi přišla. Vždycky vytrvale čekám, že někdo přijde. Chci, abys věděla, že tyto chvíle opravdu oceňuji. A i kdybys za mnou chodila jenom ty, přesto bych tu na tebe vždy čekal.

Dítě: Ježíši, díky. Asi si vůbec nezasloužím být tady, prosit tě o něco. Jsi tu stále. Ale přesto často nevyužívám této příležitosti. Prosím odpusť mi to. Vím, maminka mi třeba říkala, abych vždycky po mši s Tebou chvilku zůstala, pomodlila se. Ale často jdu pokecat s kámoškama před kostel a na tebe už zapomenu.

Ježíš: Já vím. Odpouštím ti to všechno. Vždyť tě mám rád. Dal jsem ti tu svobodu, rozhodnout se pro mě či ne, i když je mě někdy strašně smutno, při pohledu na mnohý  nezájem. Přesto ale tady ve svatostánku čekám pod způsobou chleba.

Dítě: Bůh jako chleba. Ty se tak snižuješ kvůli mě? Nikdy mě to takhle nenapadlo. Proč tu nejsi rovnou jako tělo, pak by všichni viděli, že jsi tady, a byli by tu s Tebou?

Ježíš: To je pravda, ale potom by už oni neměli tu svobodu se rozhodnout, jestli věřit nebo ne. Vím, že je pro tebe asi nepochopitelné, proč tu svobodu vám dávám, ale věř, že je to všechno z lásky. Stejně tak jako dávám z lásky do Tvých úst své tělo při přijímání.

Dítě: Dneska při mši chci jít, jako vždy, k přijímání. Ale chci se zeptat: proč je odděleno tvé tělo a krev, když patří k sobě? Já tě chci přijmout úplně celého.

Ježíš: Máš pravdu. Ale pod oběma způsoby jsem přítomen celý. Víš, já jsem se za lidi také obětoval! A když se někdo za druhého obětuje a zabijí ho, krev mu vyteče. To jsem udělal na kříži. Při mši svaté se tato má oběť zpřítomňuje. Obětoval jsem Otci celý svůj život na zemi. Udělal jsem všechno, co chtěl on. A to by mělo být smyslem i tvého života. Pamatuj na to a nezapomeň, že on chce vždycky jen to nejlepší.

Dítě: Už rozumím. Ale proč tě mám přijímat?

Ježíš: Představ si, kdybys nejedla a nepila. Byla bys slabá, mohla bys onemocnět a nakonec bys umřela. Musíš se tedy živit. A tvoje duše potřebuje také potravu! Jinak bys byla slabá: zanedbávala bys modlitbu, byla bys zlá na druhé – však víš! – na duši bys onemocněla lehkým hříchem a mohlo by se stát i to, že bys udělala hřích těžký – a to by pak tvá duše byla jako mrtvá. A to nechci. Proto jsem ustanovil eucharistii, abys mě mohla úplně přijímat, abys mohla ze mě žít. Stal jsem se tvým pokrmem. Je to vždy chvíle, kdy jsem nejniterněji s Tebou. Strašně se na ni těším.

Dítě: Ježíši, taky se začínám těšit, až tě dneska přijmu.

Ježíš: Jednou jsem řekl, že kdo jí mé tělo a pije mou krev, má život věčný.

Dítě: Jé, tak to tě budu přijímat často, abych mohla být stále s Tebou v nebi!

Ježíš: Můžeš – třebas každý den. Ale musíš se vždycky dobře připravit! Přijdi čistá, v čistém obleku. Zvlášť duše musí být čistá – bez těžkého hříchu. A před svatým přijímáním se pomodli, třeba jako dnes. Chci ti dát mnoho. Nemohl bych, kdyby ses modlitbou nepřipravila.

Dítě. To se já dobře pomodlím!

Ježíš: Potom, když ti kněz podá svatou Hostii – mé tělo – neohlížej se potom kolem sebe na lidi, vždyť budu v tvém srdci! Buď chvilku potichu, na nic nemysli, něco ti pošeptám. Pak poděkuj a popros za co chceš! Rád tě vyslyším.

Dítě: Už se těším! Jen aby mě zase nezačal můj bráška pošťuchovat.

Ježíš: Neboj, já na tebe klidně počkám, třeba až po mši svaté.

Dítě: Ty říkáš, že mě vyslyšíš. Ale když jsem tě minule prosila, abych dostala na narozeniny kočárek, nedostala jsem ho. Tys mě neslyšel?

Ježíš: Ale slyšel moc dobře. Nemohl jsem ti ho dát, protože by to nebylo pro tebe dobré. Za to jsem ale ocenil tvoji modlitbu. Dal jsem ti mnohem větší věci, i když o nich teď vůbec nic nevíš.

Dítě: A jaké?

Ježíš: Buď trpělivá, všechno má svůj čas.

Dítě: Dobře.                        

Ježíš: Ještě jsem chtěl dodat. Víš, strašně se zapomíná na mého tátu. Mnoho lidí si neuvědomuje, jak bylo pro něj těžké mě, vlastního syna, poslat na takovou smrt. Poděkuj mu, prosím tě, za to.

Dítě: Ano.

Ježíš: Už začíná mše. Těším se.

Dítě: Já taky. Ježíši, díky za toto popovídání, i když si to vůbec nezasloužím. Mám tě moc ráda.

Ježíši: Já tebe taky. Tady je důkaz.

Zobrazeno 729×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková