kancionál píseň č. 929

O kráse ženy

11. 12. 2011 16:31
Rubrika: Rozjímání

Krása

 

spočívá v na první pohled neviditelných maličkostech. Teprve ty pak vytváří celistvý viditelný půvab.

 

Pokud nějaký vnad hned zaujme pohled muže, pak se už nemůže odpoutat a všimnout si i spousty dalších pokladů. Láká jej, vyzývá, poutá, zpoutává a zaslepuje – probouzí draka a chtíče. Upoutání oka jinocha není krásou, ale vyzývavostí.

Sir 26,9 Smilná žena se pozná podle vyzývavých pohledů...

 Jak nízkou cenu pak ta žena v jeho očích  má – jen cenu jednoho vnadu. Vnad, který může nalézt vnadnější u jiné, vnad, který s věkem svou rozkoš ztratí. Jak smutné, když za léta nezbyde nic, čeho by si muž na žene ještě vážil.

 

Pokud panna odhaluje své drahokamy pomaloučku tak, aby žádným nezastínila to množství malinkatých ale cennějších diamantů, teprve pak objeví její drahý nekonečnost oné krásy. Nekonečnost - na jejíž vyzpívání mu nestačí ani celé jeho pozemské bytí, jenž ho nikdy neomrzí, která je větší než jeden vnad cizí děvy.

 

Přesto krásu perly netvoří toliko tvar, jako její vyleštěnost, která odráží záblesky světla. Právě tak teprve čistota dívky umožňuje zahlédnout onen odlesk rajské krásy. Sir 26, 15 Nad všechen půvab je cudnost ženy, čistota její duše se nedá ničím vyvážit.

Krása je vlastností Boha – Lásky. Vidíme ji nejen v zhmotněné lásce Jeho stvoření, ale ještě více v lásce slečny, kterou schraňuje pro svého vyvoleného, kterou si nechce nechat, ale zrcadlit ji svému partnerovi.

 

Teprve pak mládenec zapomíná na vyzývavost vnadů, ale hlesne v tiché úctě nad čistou krásou ženy, neposkvrněnou krásou, jíž ani není hoden, krásou lásky. Přesto se jí odevzdá, protože jen v láskyplném spojení dotvoří obě Boží díla v jedno dokonale krásné - lásku.

 

Zobrazeno 541×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková